Lazanija
- Lazanijos lakštų;
- 600 g. maltos mėsos;
- 300 g. pomidorų (arba pomidarų pastos);
- 2 svogūnai;
- 2 česnako skiltelės;
- druskos, pipirų, vyno, raudonėlių;
- 800 ml. pieno;
- 80 g. sviesto;
- 4 šaukštai miltų;
- aliejaus;
- fermentinio sūrio.
Svogūnus smulkiai supjaustykite. Pomidorus sutarkuokite (jeigu naudosite pastą, trintuvės neprireiks). Į pomidorus įpilkite vyno, pagardinkite raudonėliais ir išmaišykite. Įkaitintame aliejuje 2-3 minutes pakepinkite supjaustytus svogūnus ir česnakus. Tada sudėkite maltą mėsą, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kepkite retsykiais pamaišydami, kol iškeps. Likus 5-7 minutėms iki gaminimo pabaigos, į keptuvę sukrėskite pomidorų masę, išmaišykite ir troškinkite, kol sultys kiek išgaruos ir masė truputį sutirštės. Tuomet nukaiskite ir uždenkite dangčiu. Paruoškite bešamelio padažą: pakaitinkite pieną, kitame inde išlydykite sviestą, ten pat suberkite miltus ir 2 minutes virkite maišydami. Pamažu supilkite karštą pieną. Užvirkite, sumažinkite ugnį ir virkite, kol ims tirštėti (kaip manų košė). Galima pagardinti druska ir pipirais. Lazanijos lakštus apvirkite: dėkite po vieną į verdantį vandenį 3 minutėms, paskui nusausinkite, kad nesuliptų. Į kepimo indą dėkite lazanijos lakštų, juos aptepkite padažu, užberkite paruoštos mėsos, pabarstykite sūriu ir užklokite kitu lazanijos lakštų sluoksniu. Viską kartokite tiek kartų, kol baigsis lakštai. Viršutinis sluoksnis turi būti iš lazanijos lakštų. Juos aptepkite padažu ir gausiai apibarstykite sūriu. Kepkite 180-190°C temperatūros orkaitėje maždaug 35-40 minučių. Skanaus ;)
Plovas
- 0,5 kg. jautienos kumpio (sultingesnio);
- 0,5 kg. ryžių;
- 0,5 kg. morkų;
- 0,5 kg. svogūnų;
- kumino, pipirų, druskos;
Puode gerai įkaitinam aliejų (aliejaus nepagailėkite), ir sudedam mėsą. Mėsą turi apskrusti iš visų pusių, perkepti nereikia. Paskrudus mėsai sudedam svogūnus. Kepame, kol svogūnai pasidaro šviesiai rudi (maždaug 10–15 min). Po to sudedam morkas, ir vėl kepame, kol jos sukris. Karts nuo karto pamaišome. Kai morkos iškepa į puodą pilame vandens tiek, kad viską apsemtų. Sudedam prieskonius, druską, pipirus, česnaką. Troškiname atidengtame puode maždaug 30 min. Tada tolygiai paskirstydami supilame ryžius. Jų sluoksnį išlyginame ir ant viršaus pilame vandenį. Vandens pilti tiek, kad ryžius apsemtų maždaug per pirštus. Jokiu būdu nemaišome. Užviriname ir leidžiame keletą minučių pavirti. Tada ugnį sumažiname iki minumumo, puodą uždengiame ir viską pamirštame 45 minutėms. Jei puodas storadugnis, gerai laikantis šilumą, tai ugnį po 45 min galima ir visai išjungti. Dar palaikome uždengtą 15 minučių. Plovas pagamintas. Nuostabus kvapas, skonis ir spalva. Ryžiai birūs ir nepervirę. Skanaus ;)
Skryliai
- 1 kiaušinis;
- 1 stiklinė vandens;
- 3 stiklinės miltų.
Išplakame kiaušinį. Į plakinį pilame vandens, dedame žiupsnį druskos, ir sudedam miltus — pradžioje dedame 2 stiklines, o po to po truputį dedame miltus, kol tešla nebelips prie rankų. Išminkome tešlą. Gautą tešlą padaliname į tris dalis. Iškočiojame vieną dalį. Tešlos storis neturi būti nei plonas nei labai storas, gal kokie 4–5 mm. Iškočiotą blyną supjaustome rombukais. Skrylius verdame pasūdytame vandenyje ~7 min (priklausys kaip iškočiosite tešlą; skrylius dėkite į verdantį vandenį). Skanaus ;)
Traškūs bulviniai blynai
- 0,5 kg. bulvių;
- druskos, pipirų.
Bulves nuskusti ir sutarkuoti burokine tarka. Tada paimti rankšluosti ir gerai išpausti bulves. Išspaudas padruskinti ir papirinti. Į keptuvę su aliejum dėti bulves, suformuoti blyną. Svarbu, kad butu visur vienodo storio, ne per storas. Su mentele paspausti, kad tarkiai suliptų. Kai vieną pusė gražiai paruduoja, atsargiai apversti ir baigti kepti kitą pusę. Skanaus ;)
Bulvių plokštainis
- 15 vidutinių bulvių;
- 2 aguročiai;
- 2 valg. šaukštai aliejaus;
- 2 valg. šaukštai miltų;
- 1/4 stiklinės šilto pieno;
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Sutarkuojame bulves ir aguročius, suberiame miltus, supilame aliejų, pieną, pagardiname druska ir pipirais. Paruoštą masę supilame į kepimo indą išteptą sviestu ar aliejumi ir pašaunam į įkaitintą iki 180°C temperatūros orkaitę. Kepame apie 25-30 min. Iškepusį plokštainį patiekiame su grietine, arba kitu mėgstamu padažu. Skanaus ;)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą