Skonis neturi būti visa ko valdovas. Jį jaučiate tam, kad mėgautumėtes, o ne gadintumėte sau gyvenimą.

Karšti patiekalai

Lazanija

  • Lazanijos lakštų;
  • 600 g. maltos mėsos;
  • 300 g. pomidorų (arba pomidarų pastos);
  • 2 svogūnai;
  • 2 česnako skiltelės;
  • druskos, pipirų, vyno, raudonėlių;
  • 800 ml. pieno;
  • 80 g. sviesto;
  • 4 šaukštai miltų;
  • aliejaus;
  • fermentinio sūrio.
Svogūnus smulkiai supjaustykite. Pomidorus sutarkuokite (jeigu naudosite pastą, trintuvės neprireiks). Į pomidorus įpilkite vyno, pagardinkite raudonėliais ir išmaišykite. Įkaitintame aliejuje 2-3 minutes pakepinkite supjaustytus svogūnus ir česnakus. Tada sudėkite maltą mėsą, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kepkite retsykiais pamaišydami, kol iškeps. Likus 5-7 minutėms iki gaminimo pabaigos, į keptuvę sukrėskite pomidorų masę, išmaišykite ir troškinkite, kol sultys kiek išgaruos ir masė truputį sutirštės. Tuomet nukaiskite ir uždenkite dangčiu. Paruoškite bešamelio padažą: pakaitinkite pieną, kitame inde išlydykite sviestą, ten pat suberkite miltus ir 2 minutes virkite maišydami.  Pamažu supilkite karštą pieną. Užvirkite, sumažinkite ugnį ir virkite, kol ims tirštėti (kaip manų košė). Galima pagardinti druska ir pipirais. Lazanijos lakštus apvirkite: dėkite po vieną į verdantį vandenį 3 minutėms, paskui nusausinkite, kad nesuliptų. Į kepimo indą dėkite lazanijos lakštų, juos aptepkite padažu, užberkite paruoštos mėsos, pabarstykite sūriu ir užklokite kitu lazanijos lakštų sluoksniu. Viską kartokite tiek kartų, kol baigsis lakštai. Viršutinis sluoksnis turi būti iš lazanijos lakštų. Juos aptepkite padažu ir gausiai apibarstykite sūriu. Kepkite 180-190°C temperatūros orkaitėje maždaug 35-40 minučių. Skanaus ;)




Plovas
  • 0,5 kg. jautienos kumpio (sultingesnio);
  • 0,5 kg. ryžių;
  • 0,5 kg. morkų;
  • 0,5 kg. svogūnų;
  • kumino, pipirų, druskos;
Puode gerai įkai­ti­nam aliejų (alie­jaus nepa­gai­lė­kite), ir sude­dam mėsą. Mėsą turi apskrusti iš visų pusių, per­kepti nerei­kia. Paskru­dus mėsai sude­dam svogūnus. Kepame, kol svo­gū­nai pasi­daro švie­siai rudi (maž­daug 10–15 min). Po to sude­dam mor­kas, ir vėl kepame, kol jos sukris. Karts nuo karto pamai­šome. Kai mor­kos iškepa į puodą pilame van­dens tiek, kad viską apsemtų. Sude­dam prie­sko­nius, druską, pipi­rus, česnaką. Troš­ki­name ati­deng­tame puode maž­daug 30 min. Tada toly­giai paskirs­ty­dami supi­lame ryžius. Jų sluoksnį išly­gi­name ir ant vir­šaus pilame van­denį. Van­dens pilti tiek, kad ryžius apsemtų maž­daug per pirš­tus. Jokiu būdu nemai­šome. Užvi­ri­name ir lei­džiame keletą minu­čių pavirti. Tada ugnį suma­ži­name iki minu­mumo, puodą užden­giame ir viską pamirš­tame 45 minutėms. Jei puo­das sto­ra­dug­nis, gerai lai­kan­tis šilumą, tai ugnį po 45 min galima ir visai išjungti. Dar palai­kome uždengtą 15 minu­čių. Plo­vas paga­min­tas. Nuo­sta­bus kva­pas, sko­nis ir spalva. Ryžiai birūs ir neper­virę. Skanaus ;)



Skryliai
  • 1 kiaušinis;
  • 1 stiklinė vandens;
  • 3 stiklinės miltų.
Išpla­kame kiaušinį. Į pla­kinį pilame van­dens, dedame žiupsnį drus­kos, ir sude­dam mil­tus — pra­džioje dedame 2 stik­li­nes, o po to po tru­putį dedame mil­tus, kol tešla nebe­lips prie rankų. Išmin­kome tešlą. Gautą tešlą pada­li­name į tris dalis. Iško­čio­jame vieną dalį. Teš­los sto­ris neturi būti nei plo­nas nei labai sto­ras, gal kokie 4–5 mm. Iško­čiotą blyną supjaus­tome rom­bukais. Skry­lius ver­dame pasū­dy­tame van­de­nyje ~7 min (pri­klau­sys kaip iško­čio­site tešlą; skry­lius dėkite į ver­dantį vandenį). Skanaus ;)




Traškūs bulviniai blynai
  • 0,5 kg. bulvių;
  • druskos, pipirų.
Bul­ves nuskusti ir sutar­kuoti buro­kine tarka. Tada paimti rankšluosti ir gerai išpausti bul­ves. Išspau­das pad­ru­skinti ir papirinti. Į kep­tuvę su alie­jum dėti bul­ves, sufor­muoti blyną. Svarbu, kad butu visur vie­nodo sto­rio, ne per storas. Su men­tele paspausti, kad tar­kiai suliptų. Kai vieną pusė gra­žiai paru­duoja, atsar­giai apversti ir baigti kepti kitą pusę. Skanaus ;)



Bulvių plokštainis
  • 15 vidutinių bulvių;
  • 2 aguročiai;
  • 2 valg. šaukštai aliejaus;
  • 2 valg. šaukštai miltų;
  • 1/4 stiklinės šilto pieno;
  • druskos ir pipirų pagal skonį.
Sutarkuojame bulves ir aguročius, suberiame miltus, supilame aliejų, pieną, pagardiname druska ir pipirais. Paruoštą masę supilame į kepimo indą išteptą sviestu ar aliejumi ir pašaunam į įkaitintą iki 180°C temperatūros orkaitę. Kepame apie 25-30 min. Iškepusį plokštainį patiekiame su grietine, arba kitu mėgstamu padažu. Skanaus ;)



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą